Få vores nyheder på mail

​Taffel undersøger danskernes julevaner

Pressemeddelelse   •   Dec 23, 2017 11:01 CET

Spiser vi and eller flæskesteg juleaften? Hvor mange sange synger vi, når vi danser om juletræet? Fælder vi vores eget træ? Få svar på, hvilke juletraditioner vi elsker i Taffels store juleandelyse.

Julen er ikke alene den største af vores højtider, den er også spækket med traditioner og de fleste danskere har en fast idé om, hvordan juleaften skal forløbe. Men hvilke traditioner er de mest populære?

Det spørgsmål besvarer en ny stor undersøgelse af danskernes julevaner foretaget af Taffel i samarbejde med BT og MX i december måned. 31.069 danskere har svaret på spørgsmål om deres julevaner, og det viser sig at vi faktisk er ret ens i vores opfattelse af, hvordan vi fejrer julen.

Der skal and på bordet

Maden er vigtig juleaften, og selvom der er overordnet enighed om, at der skal være and (84%) eller flæskesteg (74%) på bordet juleaften, er der store regionale forskelle.

På Fyn spiser 39% medister, mens det kun er 10% på Sjælland og Bornholm.

På landsplan spiser 65% af danskerne franske kartofler til julemaden, men i Nordjylland har hele 87% sprøde chips som tilbehør til middagen. Kun ca. halvdelen af sjællænderne har kartoffelchips på julebordet, hos fynboerne er det 79%, i Midtjylland 78% og i Sønderjylland 75%.

71% bruger sovsen som dip.

Det mest udbredte tilbehør til julemiddagen, hvad end der er and, flæskesteg eller medisterpølse på bordet, er brunede kartofler, der spises af hele 97% af danskerne, skarpt forfulgt af hvide kartofler, der er på 92% af bordene juleaften.

Til dessert er der ingen tvivl: 97% foretrækker Risalamande, der til trods for sit franske navn er en pæredansk opfindelse, der blev introduceret omkring år 1900. Og ingen Risalamande uden mandel, men ikke mere end én. For selvom der tales meget om curlingforældre og overforkælede børn, så sker kampen om mandlen på lige vilkår i de allerfleste hjem. Det er nemlig kun 9%, der bruger mere end én mandel.

Højt fra træets grønne top

Juletræet har været en fast bestanddel i danskernes jul siden midten af 1800-tallet, hvor det for alvor vandt udbredelse i de danske hjem. Det fremgår blandt andet af Peter Fabers ”Højt fra træets grønne top” fra 1848, der også er den julesang, de er foretrukket af flest danskere. Men det er kun 36%, der synger fire eller flere julesange, før vi går til gaverne, og 43% nøjes med kun at synge enkelte vers.

Udover ”Højt fra træets grønne top”, er Ingemanns ”Glade jul, dejlige jul” fra 1850 og ”På loftet sidder nissen” fra 1911 også blandt vores favoritter, når vi danser om træet.

Når træet skal ind i stuen fælder 47% af danskerne deres eget træ, og 60% har julekuglen som deres yndlings-pynt. Kun 9% danser ikke rundt om træet, og hele 97% venter med at åbne gaver til efter julemiddagen.

Men reference til en kendt julesang, plejer vi gerne at sige, at julen varer lige til Påske. Men her er det vigtigt at huske at sangen fortsætter med at fortælle os, at det ikke er sandt. Det er der i hvert fald 47% af danskerne, der husker.

De piller nemlig julepynten ned inden Nytår.

Julen er hjerternes fest, siger man. Hvis det er rigtigt, er det hjerter fyldt med kærlighed til traditioner. 

Vil du vide mere? Så klik her

Historien om Taffel begynder med snaps.

I 1959 kom de første Taffel kartoffelchips til verden hos de danske spritfabrikker. Man havde i mange år produceret snaps af kartofler, og denne omfattende kartoffelekspertise kunne bruges til at gå ind i et marked, der var på vej frem: Chips.

I samarbejde med særligt udvalgte avlere, der dyrkede de mest velegnede kartoffelsorter, begyndte produktionen af Taffel chips.